Přihlásit
0

Minestrone

Ingredience

1 menší cibule

1 menší pórek

2–3 mrkve

1 větší kořen petrželky, nebo dva menší

½ kořene menšího celere

2-3 stonky sedána neboli celerové nati se stonkem

1 cuketa

50 – 100 ml řepkového za studena lisovaného oleje

Koření (ideálně čerstvě namleté), sůl

Postup

Svěží zeleninová polévka, bez jíšky nebo speciálních dochucovadel, rychlá na přípravu a především chutná. Recept je rodinný a nehraje si na pravou italskou minestrone, je to spíše rychlá verze zeleninové polévky. Řepkový za studena lisovaný olej byl zvolen kvůli barvě a histaminové intoleranci.

Na začátek si připravíme všechny suroviny. Mrkev nakrájíme na půlkolečka, petržel na čtvrt kolečka, celerový kořen na malé kousky, cuketu na půlkolečka o tloušťce 2-3 mm, nasekáme cibuli a pórek na kroužky a také sedáno. V hrnci necháme ohřát olej, v rychlovarné konvici si uvaříme cca 1l vody. Původně jsme používali olivový olej, ale po poznání za studena lisovaného řepkového oleje z Kolína jsme ho nahradili tímto. Dodal jídlu nádhernou barvu, chuťově se nic nezměnilo a řepkový olej nepůsobí problémy při histaminové intoleranci, na rozdíl od olivového. 

Na oleji osmahneme cibuli do sklovita, po cca 1-2 minutách přidáme pórek (bílou část) a stonkovou část sedána. Když je směs sklovitá přidáme kořenovou zeleninu a smažíme. Podle potřeby můžeme přidat olej. Smažíme ne nejvyšší teplotě. Po 5 minutách smažení za občasného míchání přidáme cuketu. Ta se pak může se směsí ještě smažit také tak 5 minut. Poté můžeme přidat posekanou zelenou část pórku. Zalijeme vodou z rychlovarné konvice, podle toho, jestli chceme polévku hustší, nebo ne. Povaříte na mírném ohni, pod pokličkou ještě cca 10 minut. Zelenina by měla zůstat křupavá, ne rozvařená. Po zalití vodou ochucujte solí a kořením. Směs snese hodně soli, ale raději solte na dvakrát, aby polévka nebyla přesolená. Někdy se může solit i v poslední fázi smažení, ale koření raději přidávejte až na závěr. Hotovou polévku můžete ozdobit posekanou celerovou natí. Polévka je hotová můžete podávat. (Protože milujeme čili, před podáváním jsme nadrobili jednu čili papričku do talíře).

Čas přípravy 40 minut
Počet porcí 4

V receptu byl použit tento řepkový olej

Koupit olej

Další recepty

Používáním těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které nám pomáhají zajistit lepší služby. Zjistit více
Nastavení cookiesSouhlasím