Řepkový olej a jeho vliv na zdraví
Jedním z charakteristických znaků za studena lisovaného řepkového oleje je téměř ideální složení esenciálních mastných kyselin, a proto je velmi vhodným produktem k potravinářskému užití pro zdravý životní styl.
Hlavní benefity za studena lisovaného řepkového oleje:
- prevence kardiovaskulárních onemocnění,
- prevence vysoké hladiny cholesterolu v krvi (poměr LDL/HDL cholesterolu),
- prevence vysokého krevního tlaku,
- prevence obezity,
- prevence cukrovky (pomáhá diabetikům 2. typu lépe kontrolovat hladinu cukru v krvi),
- prevence vzniku zánětů.
- posílení imunitního systému,
- bránění vzniku alergických reakcí.
Obsah vitamínu E
V porovnání s olivovým olejem obsahuje řepkový olej větší množství vitamínu E. Největší množství obsahuje olej za studena lisovaný, opatrným vařením se ničí jen část vitaminu E, škodlivé je dlouhé vaření a opětovné ohřívání. Při průmyslovém zpracování surovin (jako je rafinace) dochází k vyšším ztrátám vitamínu E. Rafinací se ztratí až 70 % z původně přítomného množství vitamínu E.
Vitamín E patří k nejdůležitějším antioxidantům. Chrání buňky před volnými radikály, oxidačním stresem a zároveň pomáhá zpomalovat stárnutí buněk a zlepšuje hojení ran. Tokoferol zvyšuje podíl HDL cholesterolu (tzv. „dobrý cholesterol“) a snižuje podíl LDL cholesterolu (tzv. „špatný cholesterol“). Tímto působí preventivně proti vzniku aterosklerózy, dále působí proti srážlivosti krve, podílí se na metabolismu prostaty, působí v prevenci vzniku nádorů (prsu, vaječníku, tlustého střeva) a snižuje riziko potratů a předčasných porodů. Nedostatek vitamínu E se projevuje poruchami vstřebávání tuků, způsobuje neurologické potíže a snižuje obranyschopnost.
Doporučená denní dávka vitamínu E je v ČR stanovena vyhláškou na 12 mg a nejvyšší přípustné množství v denní dávce je stanoveno na 100 mg.
Pokud začleníte za studena lisovaný řepkový olej do svého jídelníčku, bezesporu to prospěje vašemu zdraví. Můžete jej použít ve studené i v teplé kuchyni. Nechte se inspirovat našimi recepty.