Na těsto:
300 g hladké mouky
1 lžička soli
7 g sušeného droždí
0,5 lžička cukru krupice
2 lžíce za studena lisovaného řepkového oleje
Na focacciu:
2 lžíce za studena lisovaného řepkového oleje
1 stroužek česneku nakrájeného na jemné plátky
1 lžička mořské soli vločkové
3 snítka rozmarýnu (pouze lístky)
1 hrst černých oliv vypeckovaných
Droždí, cukr a 180 ml vody spolu smíchejte v misce. Nechte stát zakryté na teplém místě asi 10 minut, aby dobře vzešel kvásek. Mouku se solí prosijte do velké mísy. Vmíchejte kvásek a olej a promíchejte na měkké těsto. Zpracujte je nejprve vařečkou a pak je přemístěte na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Ručně je hněťte ještě dalších 10 minut, až bude hladké a pružné. Těsto pak dejte do olejem lehce vymazané mísy a přikryté utěrkou je nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.
Pečícím papírem vyložte pekáč o rozměrech 20 x 30 cm a vyložte ho těstem. Vymačkejte jej až do krajů. Nechte stát v teple, aby těsto ještě trochu nakynulo. Troubu předehřejte na 240 °C. V misce spolu promíchejte olej a česnek. Prsty udělejte v těstě důlky až ke dnu pekáče, ale pozor, abyste těsto neprotrhli. Zakapejte lžicí oleje s česnekem a posypejte solí. Posázejte rozmarýnem a olivami a znovu nechte chvíli kynout. Pečte asi 12 minut, až focaccia zezlátne a bude znít na poklep dutě. Ještě zatepla ji potřete zbylým česnekovým olejem.
V receptu byl použit tento řepkový olej
Koupit olej