Přihlásit
0

Červená čočka

Ingredience

1 menší cibule

Červená čočka cca 150 g

1 mrkev

Řepkový za studena lisovaný olej, cca 0,2 - 0,3 dcl (podle potřeby)

Sůl podle chuti (štipku)

Koření (ideální je směs 4 koření, která se přímo namele)

Kurkuma (čajová lžička)

Parmazán (2 polévkové lžíce)

1 vajíčko

Postup

Kdo má rád červenou čočku, nemusíme mu jí představovat. Pro ostatní je to luštěnina, která je bez slupky, tedy nezpůsobuje nadýmání (meteorismus) a nemusí se předem máčet. Je to bílkovina, je sestrou v tuzemsku zdomácnělé hnědé čočky. Obsah cenných látek je podobný – kromě vysokého množství bílkovin a vlákniny červená čočka obsahuje velké množství železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. Když se zkombinuje s omega 6 a omega 3 z řepkového za studena lisovaného oleje, tak máte rychlé, zdravé, a především chutné jídlo.

Postup je jednoduchý. Na pánvičce rozehřejeme olej (cca 1 - 2 ml na výšku), přidáme oloupanou a nasekanou cibuli a osmahneme ji do sklovita. Pak přidáme mrkev, nakrájenou na půlkroužky a osmahneme ji také, na dvě až čtyři minuty. A pak přidáme čočku. Můžeme si pomoci opět trochou oleje, aby směs nebyla suchá. Protože se čočka musí kromě osmahnutí také dusit, tak si necháme uvařit bokem v rychlovarné konvici vodu a po 5 – 10 minutách restování směsi čočky, cibule a mrkve, kterou stále mícháme, ji podlijeme, aby se směs dusila. Nalijeme tak akorát, aby směs neplavala, ale aby se dusila. Stále mícháme, ale již ne tak intenzivně a podle potřeby podlijeme znovu. Čočka by měla být měkká, ne však rozvařená a směs by ve finále měla být bez vody. Pak přidáme vejce, které rozmícháme do směsi. Ochutíme solí, kořením a kurkumou, pomícháme a podáváme posypané parmazánem. Na vrch by se hodila ještě zelená petrželka, ale bohužel nebyla k dispozici. Je to chutná, ne těžká a zdravá večeře, která vás nasytí ale nenafoukne. Někdy můžete nahradit první várku vody bílým vínem. 

Čas přípravy 20 minut
Počet porcí 1 - 2

V receptu byl použit tento řepkový olej

Koupit olej

Další recepty

Používáním těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které nám pomáhají zajistit lepší služby. Zjistit více
Nastavení cookiesSouhlasím