HIT (histaminová intolerance) je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle. Tato nerovnováha může být způsobena jednak zvýšeným příjmem histaminu v potravě nebo vlastní nadprodukcí histaminu např. u alergických reakcí nebo bakteriálních infekcí. Hromadění histaminu je dále způsobeno nedostatečnou aktivitou nebo sníženou koncentrací enzymu diaminooxidázy (DAO). Diaminooxidáza je enzym, který odbourává histamin.
Zatím stále není jednoznačně objasněno, zda se jedná o vrozenou dispozici, či jde o získanou poruchu tvorby. Enzym DAO je produkován přednostně v buňkách trávicího traktu, proto bývá snížen u pacientů s poškozením střevní sliznice, a to jak při akutních a chronických zánětlivých onemocněních (př. Crohnova choroba), tak i při nekompenzované celiakii či vleklých potravinových střevních alergiích.
Snížená produkce enzymu DAO může být přechodná, mění se v čase, takže pacient střídá dny (týdny, měsíce, roky) dobré tolerance s obdobím zhoršení.
Histaminová intolerance je léčitelná hlavně vhodnou dietou
Nízkohistaminové diety jsou poměrně individuální záležitostí. Existují však seznamy tzv. povolených potravin (publikace, lékaři, HIT specialisté atd. se shodují, že jsou vhodné), zkušebních potravin (pokud budete mít hladinu HIT relativně v pořádku a váš žaludek nebude protestovat, můžete je vyzkoušet) a rizikových potravin (tj. potraviny obsahující vysokou hladinu histaminu, tyraminu či aditiv).
Pokud se podíváme na povolené oleje a tuky, řadí se mezi ně za studena lisované oleje - řepkový, světlicový, zeleninový (z povolené zeleniny), čerstvé máslo, ghí (přepuštěné máslo).
Naopak mezi rizikové oleje a tuky patří olej mandlový, kokosový, ořechový, sezamový, olivový olej, oleje s barvivy, konzervanty, hydrolyzovaným lecitinem, ořechové máslo, arašídové máslo margarín.
Zdroj: https://www.proalergiky.cz/alergie/histaminova-intolerance, https://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/potraviny-pri-histaminove-intoleranci